Blog

Tech Data Talos + IBM BPM = DevOps

CROZ-ovi razvojni inženjeri spojili su dva alata – IBM BPM i Avnet Talos i stvorili preduvjete za kvalitetnu implementaciju DevOps koncepta.
, 30.03.2017.

Automatizacija najvišeg stupnja jedan je od ciljeva DevOpsa. Zamislite dobro ugođen stroj – zupčanici se okreću, motor bruji, sve je u savršenoj harmoniji. Zamislite sada da je taj stroj samo dio velike automatizirane tvornice u kojoj svaki stroj nekako pridonosi procesiranju inputa u outpute. U ovom članku pogledati ćemo kako se inputi pomiču s jednog mjesta na drugo. Zanima nas vezivno tkivo koje automatizirano povezuje sve dijelove naše DevOps tvornice – fokus nije na samim aplikacijama, već na kontroli konfiguracije middlewarea na kojem se one vrte.

Middleware

Middleware je softver koji poslužuje softverske aplikacije, a nije dio operativnog sustava. Ponekad ga se opisuje kao softversko ljepilo. Middleware omogućuje developerima da implementiraju komunikaciju, obradu inputa i outputa kako bi se mogli fokusirati na razvoj svojih aplikacija.

(Izvor: Wikipedia)

Primjeri middleware softvera:

  • Aplikacijski server (WebSphere Application Server, Jboss, Tomcat)
  • Upravljanje poslovnim procesima (IBM BPM)
  • Baze podataka (DB2, Oracle, PostgreSQL)
  • Enterprise Service Bus (IBM Integration Bus, IBM DataPower Gateway)
  • Messaging (IBM MQ)
  • Web serveri (Apache HTTPD, Microsoft IIS)

Orkestracija je automatizirano upravljanje i koordinacija računalnih sustava, middlewarea i softverskih servisa.

Tech Data Talos je alat za automatizirano upravljanje konfiguracijom middlewarea. Omogućuje prikupljanje, upravljanje i deployment konfiguracija mnogih middleware softvera. Ono što Talos izdvaja od drugih DevOps alata koji, većinom kao sekundarnu funkciju, imaju određene mogućnosti upravljanja middlewareom jest to što je njegova primarna funkcija  upravljanje middleware konfiguracijom. Može upravljati velikim brojem servisa te time omogućuje brzo i svrhovito planiranje te upravljanje velikim brojem middleware konfiguracija. Alat omogućuje i jednostavnu integraciju s popularnim orkestracijskim alatima te time još više olakšava mnoge izazove na koje nailazimo u DevOps svijetu.

Talos otklanja potrebu za pisanjem i upravljanjem middleware skriptama. Korisniku je na raspolaganju  široka paleta alata koji osim upravljanja  middlewareom mogu  kreirati i ekstrahirati konfiguracije u predloške (template) te ih poslije prema potrebi ponovo upotrijebiti. Talos nam također omogućuje da upravljamo velikim brojem konfiguracija, okruženjem, zakrpama, nadogradnjama, provisioningom te on-boardingom na cloud. Princip je jednostavan – uz osnovni Talos core server samo instalirate alat za odgovarajući middleware i spremni ste za rad.

Upravljanje konfiguracijom (Configuration Management) je proces ostvarivanja i održavanja konzistentnosti između performansi i funkcionalnosti softverskog produkta te njegovog dizajna i operabilnosti tijekom cijelog njegovog životnog ciklusa.

Na primjer, s Talosom možete upravljati konfiguracijama IBM-ovih WebSphere Portala i Business Process Managera, od početne instalacije, stvaranja zakrpa, instaliranja aplikacija, nadogradnje i migracija. Umjesto da pišete odvojene skripte i procedure za svaki produkt, Talos korištenjem svojih setova alata brine o svim tim procedurama i detaljima kao središnja točka, omogućujući vam potpunu kontrolu i upravljanje.

Talos funkcionira na temelju predložaka koji se stvaraju automatskim skeniranjem middleware konfiguracije. Predlošci sadrže mnoge informacije – instalirane aplikacije, sigurnosne postavke, postavke aplikacijskih servera, varijable okruženja i još mnogo toga – na jednom su mjestu prikupljene sve informacije potrebne za definiciju jedne instance vašeg middleware softvera.

Ako se držimo prethodnog primjera s IBM Portalom i BPM-om – Talos će nakon čitanja konfiguracija omogućiti kreiranje predloška za brzo i učinkovito automatiziranje rutinskih sistemaških zadataka (nadogradnja, krpanje, provisioning), dodavanje novih aplikacija, aplikacijskih servera i još puno toga.

Jedan od najvećih izazova organizacija je sinkronizacija razvojnog, testnog, staging i produkcijskog okruženja. Talos omogućuje da na lak način pročitate produkcijsku middleware konfiguraciju te na toj bazi instalirate i konfigurirate sva ostala niža okruženja. Okruženja naravno nisu ista, ali upotrebom predložaka jednostavno je konfigurirati sve razlike na samom middlewareu i na okruženjima. To znači da konfiguraciju koju upotrebljavamo u implementacijskom okruženju možemo lako pratiti kroz cijeli razvojni ciklus.

Kada stvorimo predloške koji su bazirani na našim middleware konfiguracijama, možemo se integrirati s orkestracijskim alatima kao što su Jenkins, UrbanCode Deploy i Ansible kako bi se uklopili u DevOps pipeline isporuka iz okruženja u okruženje. Kontrola konfiguracije middlewarea od razvoja do produkcije koja radi na ovaj način pruža konzistentno i pouzdano operativno okruženje koje neće imati problema zbog stalnog podešavanja varijabli okruženja. Predlošci se dodatno mogu prilagoditi kako bi se uzele u obzir nove aplikacije, zakrpe ili druge promjene koje želimo dodati u vremenu izvršavanja. Predlošci su nam i baza za kreiranje implementacijskih paketa koji sadrže sve razlike među okruženjima i imaju mogućnost stvaranja, kloniranja i uspoređivanja okruženja na bilo kojoj od okolina, od razvojne do produkcijske.

Ako se još uvijek pitate zašto bi mi to trebalo, vratimo se na našu tvornicu s početka teksta. Ako zakaže samo jedan stroj na proizvodnoj liniji, sve će stati sve dok se greška ne ispravi i proizvodnja opet krene. Ako ručno kontroliramo velik broj middleware konfiguracija, obično to zahtijeva previše truda koji se teško može isplatiti. S Talosom eliminiramo nesigurnost pri svakoj implementaciji u bilo koje okruženje i time znatno pojednostavljujemo cijelu DevOps priču.

talos

Talosovi setovi alata

 

Talos i IBM BPM

Da biste bolje razumjeli Talos, u ostatku članka fokusirat ćemo se na samo jedan od middleware softvera koji podržava – IBM Business Process Manager (IBM BPM).

IBM BPM je integrirana platforma koja sadrži alate i run time za dizajn i izvršenje procesa koja se vrti kao middleware na IBM WebSphere aplikacijskom serveru, a uključuje i mogućnosti praćenja i optimizacije. Dizajnirana je kako bi omogućila vlasnicima procesa i poslovnim korisnicima da direktno budu uključeni u poboljšanje svojih poslovnih procesa. Pomaže organizacijama na mnoge načine – povećanjem produktivnosti, većom brzinom razvoja ili prilagodbom na kompleksne korporacijske administracijske zahtjeve.

Ovdje konačno možemo i spomenuti kako je CROZ imao značajnu ulogu u razvoju Talosa. Budući da se već dugi niz godina bavimo razvojem na IBM BPM platformi, bili smo logičan Tech Data partner za taj projekt.

Upotrebom CROZ-ova IBM BPM alata za Talos možemo brzo i učinkovito pročitati cijelu topologiju BPM okruženja: deployment manager, Process Center cluster, Process Server cluster(e), ali i sve BPM aplikacije koje se vrte na serverima.

Nakon toga Talos će pretvoriti pročitanu konfiguraciju u predložak koji možemo mijenjati i koristiti na puno načina – kod instalacije novih aplikacija, nadogradnji, zakrpa ili stvaranja nove BPM ćelije. Uz zadovoljstvo koje će ove mogućnosti donijeti BPM administratoru, to omogućuje i vrlo lagano stvaranje “realne” replike produkcijskog okruženja u nekom od “nižih” okruženja.

IBM BPM topologija


Primjer IBM BPM topologije koju Talos može pročitati.

Kuda dalje?

Ako želimo ići korak dalje,- krajnji cilj je  stvoriti sustav koji automatski upravlja isporukom (deploymentom) ne samo aplikacija, nego i okruženja koje podržavaju te aplikacije. Upotrebom alata kao što su Talos, Jenkins i UrbanCode Deploy  pokrivamo sve potrebe za DevOps pipelineom – od razvoja koda pa sve do produkcijske isporuke, sve su akcije automatizirane, a vrijeme implementacije znatno skraćeno. Time osim štednje vremena i novca dobivamo auditabilan i lako ponavljajući deployment proces – bilo da je riječ o samo jednoj aplikaciji ili čitavoj okolini.

Od razvoja do produkcije, sva BPM okruženja dijele istu temeljnu konfiguraciju i to može biti dio većeg DevOps konteksta integracijom s nekim od već spomenutih orkestracijskih alata. UrbanCode Deploy može, na primjer, iskoristiti konfiguracije i predloške koje je stvorio i kojima upravlja Talos kao dijelove implementacijskih paketa.

Zaključak

Talos donosi dodatnu fleksibilnost i agilnost u vaše okruženje i omogućava brz i efikasan razvoj i propagaciju promjena ne samo aplikacija, nego i konfiguracija kao i njihovu konzistentnost kroz sve okoline. Bilo da se radi o IBM Business Process Manageru ili bilo kojem drugom podržanom middlewareu, Talos će iznimno olakšati sve vaše DevOps inicijative.

Tagovi:
Povratak