Blog

Team.Chat - epizoda #5 - Product Ownership

Za Product Owner rolu se dobrovoljno javila jedna voditeljica projekata (zvat ćemo je Ana). Ana prethodno nije imala iskustva sa Scrumom, i kao i većini ostalih u timu, bila joj je potrebna edukacija i coaching.
, 28.02.2017.

Odlučili smo tome pristupiti na mješoviti način. Dio coachinga smo napravili individualno, a dio na Scrum sastancima i ostalim druženjima, u timskom okruženju. Individualne coaching razgovore smo vodili otprilike jednom tjednom po sat-dva, a pričali smo najviše o tome kako se najbolje snaći u novoj roli. Ana je bila na još par manjih, trenutno slabo aktivnih projekata pa se mogla s PO rolom dobro uhvatiti u koštac.

Motivacija

Najviše sam bio motiviran prilikom da voditelju projekata otvorim svijet agilnih vrijednosti, principa i praksi te pokažem kako u njemu ima puno elemenata koji posao čine ugodnijim a projekte uspješnijim i generalno boljim. PO rola se jako razlikuje od PM role, i bilo mi je drago što Ana kroz praksu želi naučiti o čemu se tu radi i proširiti svoje vidike.

Malo o Ani

Ana ima godine iskustva u vođenju projekata, te prije toga u poslovnoj analizi u velikim tvrtkama na kompleksnim projektima. Vođenje projekata je još uvijek njen primarni opis posla u firmi. Product Ownership je bio takoreći izlet iz njene svakodnevice, na relativno jednostavnom projektu pa su se otvorila vrata da se cijeloj stvari pristupi s većim nivoom kvalitete i bez stresa. Krenuli smo jako dobro. Ana je željela naučiti što više pa smo pričali o svemu. Kako upravljati backlog-om, kako raditi s pričama korisnika, kako PO služi timu i kako te principe najbolje prevesti u našu praksu. Najbolje su nam diskusije bile oko Product Ownershipa na velikim projektima, gdje sudjeluje nekoliko izvođača, no znali smo se jako dobro zapričati i oko naizgled jednostavnih stvari poput Definition of Done. Coaching i edukacije su lijepo napredovali, tim se polako gradio.

Par sprinteva kasnije

Projekti koji su drijemali preko ljeta, u rujnu su se počeli aktivirali. Product Ownership je s Anine strane očekivano počeo polako padati u kvaliteti i našli smo se u malom škripcu. Isprva smo imali razumijevanja za to i cijeli tim se počeo prilagođavati Aninom rasporedu. Unatoč tome, na Scrum sastancima se jasno vidjelo da posao škripi zbog Aninog preopterećenja i stvar je kroz par sprintova polako postala neodrživa. Nakon 3 mjeseca zajedničkog rada, i Ana je prepoznala u kakvoj situaciji se našla pa smo zajedno odlučili eksplicitno otvoriti temu i napravili što je najbolje za sve. Sporazumno smo raskinuli naše Scrum veze radi dobrobiti nje i tima, zahvalili joj za sav trud i s menadžmentom krenuli u potragu za novim PO-om. Novog PO-a smo tražili zajedno, timski. Prvi naš uvjet je bio da je spreman učiti i da ima dovoljno raspoloživog vremena za nas. Drugi uvjet je bio da je sam čovjek zainteresiran za PO rolu. Takvog smo i našli, uveli ga u tim i za par tjedana imali smo novog PO-a – riječ je o jednom našem analitičaru. Tijekom tog perioda senior developer je privremeno obnašao PO rolu, dok sam ja pomagao u što boljem i bržem uključivanju. Novi PO je sam birao tempo uhodavanja, a sam tim je time na kraju bio zadovoljan.

Ispod žita

Kao Scrum Master sam usred perioda manje Anine raspoloživosti bio u dosta teškoj situaciji, interno sam sa sobom. S jedne strane vidio sam osobu koja se stvarno trudi zadovoljiti tim. Koja prepoznaje da se radi o mladim i motiviranim ljudima koji od svojeg PO-a traže puno, i koja to njima želi pružiti. S druge strane, vrijeme gazi neumoljivo i ne staje ni za koga. Ana ga nije imala dovoljno zbog ostalih bitnijih projekata i tim od nje nije dobivao što treba. Pričao sam par puta s Anom o tome na samo, no kad sam tijekom nekoliko tjedana vidio da se situacija ne popravlja nego postaje sve teža odlučio sam da je vrijeme za otvoreni razgovor. Senior developer iz tima, Ana i ja našli smo se na samo i otvorili temu. Rekli smo joj da trebamo pravog PO-a na kojeg ćemo se moći čvrsto osloniti, da situacija trenutno ne izgleda najbolje i da želimo čuti njeno mišljenje kako ćemo dalje. Ona je samo potvrdila svoja dotadašnja razmišljanja i odstupila. I premda je situacija u konačnici bila pozitivna za sve – ona je dobila više vremena za bitne projekte a mi PO-a na kojeg se možemo osloniti – u tom momentu nam nikome nije bilo lako. Ispod tog sloja profesionalizma ipak stoje ljudi, a mi smo se tijekom proteklih tri mjeseca zbližili s osobom – ne rolom.

Da se sve skupa još jednom krene događati, bih li postupio drugačije?

Pitanje je to koje sam si puno puta kasnije postavljao. Tijekom ta tri mjeseca Ana je naučila puno. Njen entuzijazam je bio na visokom nivou i bio mi je gušt raditi s njom. Nekoliko mjeseci kasnije mi je potvrdila koliko joj je to iskustvo bilo jako korisno iz perspektive novog projekta kod inozemnog korisnika. Upoznala je nove ljude i njihov način rada, PO rolu – premda nakratko – i vidjela kako funkcionira Scrum u stvarnom životu. Krenula je preispitati neka svoja vlastita uvjerenja o Scrumu, roli Scrum Mastera, te naučila puno toga o agilnim vrijednostima i kako se one prevode u praksu. Rekla mi je da to zaista jest nešto novo, i dobio sam jako korisne povratne informacije od nje. Stoga bih vjerojatno sve ponovio onako kako je bilo – jer bilo je izuzetno dobrih stvari.

Ovakvo odvijanje situacije nije netipično. Ljudi u raznim rolama žele isprobati neku od Scrum rola. Mi smo ovdje vidjeli super priliku za vrlo praktičnu edukaciju. S obzirom na naš cilj uspjeli smo, a tim je dalje nastavio funkcionirati. Ono što definitivno ne bih nikako podržao je promjenu Product Ownera svakih 3 mjeseca, no to je tema za neki drugi blog post. Što se samog menadžmenta tiče, u kontakt s njima smo stupili tek nakon razgovora s Anom. Pružili su nam točno onu podršku koju smo od njih tražili i to je bilo to. Glavno nam je bilo interno riješiti stvar i ne prepustiti menadžmentu da odlučuje za nas – jer smo znali da je tako najbolje i najljudskije.

Tagovi:
Povratak