Blog

Sada ste na IBM Integration Busu V9.0 – a kamo onda?

Ako koristite V9 IIB, trebali biste biti svjesni da IBM prestaje pružati podršku za tu verziju za manje od mjesec dana.
, 10.09.2018.

IIB je postao App Connect Enterprise

Nedavno su IBM WebSphere Message Broker preimenovali u IBM Integration Bus. IIB V9 prvi je puta objavljen 2013. godine. Super nas je služio u proteklih 5 godina, no sad je vrijeme da isprobamo nešto novo. Ali što? To pitanje nije jednostavno.

Ova je godina bila jako bitna za integration spaceove s obzirom na IBM-ovu odluku da ponovno preimenuju IIB. Novo mu je ime App Connect Enterprise V11 (ACE V11). No, nisu ga samo preimenovali – puno su se više potrudili. S ACE-om, IBM je napravio i unutarnju rekonstrukciju. U IIB V10, maknuli su ovisnost o IBM MQ-u, a u V11 više ne morate stvarati integracijske čvorove. No, zašto? Pa, danas živimo u eri cloud tehnologija – bile one privatne ili javne (pa čak i hibridne i multi-cloud). ACE je restrukturiran tako da podržava naseljavanje na cloud na temelju samo jednog procesa (integracijskog servera). Taj mu jedan proces također pomaže da vrti ACE na Docker containeru. Postoji i službena slika koju su objavili na javnom Docker repozitoriju. Nedavno je IBM ACE V11 dobio i svoj prvi fix pack. U tom su paketu, kao što su i obećali, uveli i podršku za integracijske čvorove. Još su ponuđeni pod ‘Technology Preview’, no sada bi barem trebalo biti moguće migrirati IIB V9 na V10 sustavima i aplikacijama na ACE V11.

Migracija IIB V9 sustava

Ako ste korisnici V9 IIB-a, trebate biti svjesni da IBM-ova podrška ističe za manje od mjesec dana. Da budemo precizniji: 30. rujna 2018. S obzirom na to da ste odgovorni i svakako želite podršku za svoj produkcijski sustav, zasigurno se pitate na koju biste se verziju trebali prebaciti?

  1. opcija: Migracija na IIB V10

Ako ne želite mijenjati arhitekturu svog sustava i ako vam je stabilnost ključna, predlažem IIB V10. Da, to nije IIB V11 (to je sad već ACE), no zahtjeva najmanje promjene u vašoj arhitekturi (ako uopće bude promjena), a na IBM-ovu podršku možete računati još najmanje 4-5 godina. V10 vam nudi hrpu novih fora featurea, poput mogućnosti hybrid clouda, pa je nemojte ignorirati.

  1. opcija: Migracija na ACE V11

Možete biti avanturistični pa se prebaciti s V9 (ili V10) na ACE V11. Zašto? Ako vas motivira ideja da modernizirate IT sektor svoje kompanije tako da uskočite u cloud eru, V11 će vas dočekati raširenih ruku. S V11 možete mnogo lakše naseljavati aplikacije s Docker containerom. U ponudi su čak i Helm chartovi za IBM Cloud Private. Dobro je imati u vidu da je većina vašeg znanja o razvitku IIB rješenja još uvijek primjenjiva. Postoji samo nekoliko razlika i rubnih slučajeva, posebno u vidu agregacija. Operacije su se promjenile. ACE vam omogućava da dostignete višu DevOps razinu s mogućnošću da stavite konfiguraciju (policy fileovi) u upravljanje verzijama.

Spomenuli smo više od par mogućnosti. Pitanje je samo, jeste li vi (i vaš IT) spremni na ovaj izazov? U svakom slučaju, neovisno o tome odlučite li se za IIB V10 ili ACE V11, aplikacije bi vam trebale funkcionirati bez problema. Želimo vam sreću ako trenutno radite neki upgrade. Uvijek smo ovdje da vam pomognemo i veselimo se prihvaćanju novih izazova.

Tagovi:
Povratak