Blog

Koji projekti su prikladni za Scrum

Potrebno je razlikovati pojmove produkta i projekta kako bi se razumjelo gdje je Scrum primjenjiv, a gdje primijeniti neke druge metode.
, 28.02.2017.

Na početku je važno razjasniti što je projekt, što je proizvod i kako se Scrum uklapa u cijelu priču.

Što je produkt

Scrum je okvir za razvoj proizvoda (produkata). Proizvod ima svoj životni ciklus, pojednostavljeno:

  1. Traženje (ideje, prototipi)
  2. Razvoj
  3. Održavanje i nadograđivanje
  4. Gašenje

Kako se mijenja faza u kojoj je proizvod, tako se mogu primjenjivati i različite izvedbene metode. Scrum će se najprirodnije snaći u fazi razvoja, iako će se i u fazu traženja uklopiti sasvim dobro. Ovisno o kakvom se održavanju i nadograđivanju radi, moguće je da će prvi izbor biti kanban ili neka kombinacija Scruma i kanbana.

Što je projekt

S druge strane, projekt je više administrativna kategorija. Tokom projekta se može razviti jedan ili više proizvoda. Kroz projekt je također moguće voditi proces održavanja i nadograđivanja proizvoda i slično. U svakom slučaju, projekt i proizvod mogu, ali i ne moraju biti direktno povezani.

Kako se Scrum uklapa

U tom smislu, Scrum se može primijeniti u svakom projektu koji u sebi sadrži nekakav proizvod. Naprimjer, ako imamo projekt kojemu je cilj isporučiti proizvodinternet bankarstvo, od inicijalne ideje do razvoja i isporuke u produkciju, Scrum će se sasvim dobro uklopiti u životni ciklus u te dvije faze. Kad se završi projekt razvoja i započne projekt održavanja i nadogradnje (proizvoda), Scrum se može ali i ne mora primijeniti.

Primjeri

Spomenuto internet bankarstvo je tipičan produkt za čiju bi implementaciju Scrum bio odličan odabir: imamo osnovnu ideju, imamo cijeli niz sitnih funkcionalnosti koje zajedno čine cijeli proizvod i koje su dovoljno neovisne da ih možemo organizirati u kategorije po važnosti, naprimjer moramo imati, trebali bismo imati i bilo bi dobro da ih imamo. Scrumom ćemo postići da na početku implementiramo funkcionalnosti iz kategorije moramo imati, čime već imamo upotrebljiv proizvod. Zatim prelazimo na ostale kategorije i prestajemo kad je došlo vrijeme za isporuku, kad smo potrošili budžet ili kad vidimo da nastavak razvoja ne donosi dovoljno povrata uloženog.

Nasuprot internet bankarstvu, organiziranje rođendanske zabave je projekt koji nije prikladan za Scrum: iako ima proizvod (zabavu), taj proizvod ne možemo isporučivati malo po malo a nakon zabave nije potrebno nikakvo održavanje. Možemo odraditi retrospektivu (i inače vrlo korisna praksa) i to je to.

(Nategnuto, i rođendanska zabava bi se mogla progurati kroz Scrum, ali bismo se više nabijali na metodu nego što bismo imali stvarnih benefita tokom primjene)


Ovaj članak je dio serije Demistificirani Scrum.

Tagovi:
Povratak