Blog

Kako smo automatizirali razvoj s IBM-ovim DataPowerom i unaprijedili vlastite usluge

Ako ste nedavno odlučili krenuti s IBM-ovim DataPower rješenjima, imamo vam štošta za ponuditi kako bismo osigurali da se od početka držite dobrih praksi i kvalitetnih alata.
, 23.08.2018.

Kada raspravljate o raznim tehnologijama koje bi vam mogle predstavljati problem, možda nije loša ideja outsourceati tim koji može pomoći s rješenjem.

Nama je sasvim prirodno došlo nuditi managed services s obzirom na to da imamo tim s ogromnim znanjem i iskustvom u DataPoweru. Bilo nam je logično u ponudi imati mogućnost da klijentima ponudimo ne samo jednog konzultanta, već cijeli tim stručnjaka u zamjenu za mjesečnu ratu koja im neće proždrijeti cijeli budžet.

Sve je počelo prije nekoliko godina kada smo krenuli surađivati s tvrtkom DataPower iz Ujedinjenog Kraljevstva. Primijetili smo brojne neefektivne metode koje bi se jednostavno dale izbjeći – poput loše upravljanje certifikatima, ogroman porast promjena na različitim okruženjima, revizije korisnika ili čak upravljanja nedostatkom izvornog koda.

Što smo više klijenata dobivali, to smo više surađivali s drugim kompanijama – uključujući IBM-ov DataPower tim – koje nude slične usluge. Tako smo shvatili da nismo jedini koji se bore s ovakvim problemima.

No, ono što nas je isticalo iz mase bila je činjenica da se naš tim sastojao od stručnjaka s hrpom iskustva, poput Tylera Haywarda i Vedrana Vidovića. Samo njih dvojica zajedno imaju više od 20 godina iskustva s raznim projektima diljem SAD-a, Europe, Bliskog istoka i JAR-a.

Kad nas se u timu skupilo desetak, broj ideja je rastao. S obzirom na to da se svi bavimo raznim stvarima (inženjeri sigurnosti, Java developeri, sistem administratori), glavni nam je cilj bio spojiti naša znanja i stvoriti skalabilno rješenje koje će dovesti DataPowerovo naseljavanje, razvitak i održavanje na razinu modernih standarda.

To znači da smo izbjegavali ručni upload datoteka na aparat, bolni postupak određivanja verzije desetaka tisuća linija dugih XML-ova i najvažnije od svega – pobrinuli smo se za to da stvorimo cjevovod kontinuirane integracije kako bismo to napravili i u tipičnom projektu razvoja softvera.

Ubrzo smo kreirali IntelliJ plugin koji nam je omogućio da odmah uploadamo sve promjene aparata, a izradili smo i lagan framework kako bismo automatizirali izgradnju usluga. Git, Jenkins, Docker i Gradle skripte su zatim odradile svoj dio posla. Slične smo principe primijenili i na API Connect instalacije sa sličnim (odličnim) rezultatima. Ako uzmemo u obzir koliko nam je ovo vremena uštedilo i koliko je kod sada pregledniji, sama ideja korištenja konzole ili „manualnog“ SOMA sučelja djeluje arhaično.

Naposljetku, ova nam je ponuda omogućila da budemo fleksibilniji što se tiče pružanja podrške svojim klijentima. To također znači da imamo puno više toga za ponuditi onima koji su se tek odlučili za IBM-ovo DataPower rješenje – s obzirom da možemo osigurati da se držite dobrih praksi i koristite točne alate od početka.

Tagovi:
Povratak