Blog

Kako podržati novi core banking sustav?

Vjerojatno i sami znate da unutar zadnjih pola godine razne domaće novine puno pišu o nekim poslovnim suradnjama između Mađarske i Hrvatske. No, uvjeravam vas odmah na početku, ovdje se radi o jednoj zaista lijepoj priči, koja, kako vrijeme pokazuje, poprima i sve ljepši nastavak. Radi se o jednom od naših prvih projekata u susjednoj nam zemlji Mađarskoj, što kod mene stvara još veće zadovoljstvo. Radi se o projektu implementacije i konfiguracije IBM UrbanCode Deploy i IBM Rational Integration Tester softvera u MKB banci u Mađarskoj.
, 12.07.2017.

Prije svega, moram priznati da kada sam došao u CROZ (godine nećemo spominjati) prvo što sam zapazio na ulazu je polica s puno brojeva šarenog časopisa pod imenom FYI by CROZ. Dok sam čekao na svoj red za razgovor za posao, iz znatiželje sam posegnuo za jednim brojem. Počeo sam listati časopis, vidio sam sve te autore koji pišu razne članke sa stvarno širokim spektrom tema iz IT industrije i pomislio sam prvo da to nije povezano sa samim CROZ-om, već da se radi o nekom dobrom IT časopisu. No čitajući dalje, shvatio sam da su autori većinom i zaposlenici CROZ-a i malo je reći da sam bio time oduševljen. Nakon što je razgovor prošao dobro i nakon što sam krenuo raditi u firmi, puno sam puta koristio baš FYI ne bih li iz prve ruke saznao informacije kako o tehnologijama, tako i o zanimljivim projektima u Hrvatskoj  i inozemstvu. Moram priznati da sam zamišljao i dan kada ću ja napisati neki članak i dati doprinos polici na kojoj sad stoji dvadeset i jedno izdanje časopisa. I dogodilo se. Ne samo da sam autor ovog članka, nego imam sreću da pišem o jednom od naših prvih projektata u Mađarskoj, što cijeloj priči daje za mene posebnu važnost.

Suradnja MKB banke i CROZ-a

MKB banka je trenutačno u procesu zamjene svog core banking sustava. Za sve obične, ali i iskusne čitače mislim da je dovoljno razumljivo kolika je razina kompleksnosti skrivena u projektu s takvim nazivom. Kada je proces zamjene core bankinga u pitanju, potrebno je podržati cijeli proces stručnom pomoći i tu je nastupio CROZ. Uz pomoć IBM-ovih alata UrbanCode Deploy i Rational Integration Tester, koje je CROZ postavio u korisnikovo okruženje, proces deploymenta, ali i važnih integracijskih testova postao je prvi korak u osiguravanju kvalitete cijelog projekta. Cijeli projekt urađen je u dobroj suradnji s partnerom Inter-Computer Group iz Mađarske, koji je ujedno i nositelj projekta te je osigurao sav potreban softver za korisnika i CROZ-u prepustio usluge implementacije i konfiguracije samog rješenja sukladno potrebama korisnika. Od samog početka projekta Inter-Computer se pokazao kao stručan partner koji dobro poznaje korisnikove potrebe, što je naravno bio jedan od najvažnijih uvjeta za uspješni nastavak priče. Ovom se prilikom moram zahvaliti i IBM-u Mađarska, koji je svojom prisutnošću dodatno osigurao uspješnu suradnju između svih strana.

DevOps uz pomoć IBM-a

Za “obične” čitatelje (slične meni kada sam prvi puta ušao u CROZ) možda je najbolje da prvo malo pojasnimo o čemu se točno radi kada spominjemo softvere kao što su UrbanCode i Rational Integration Tester. UrbanCode Deploy je dio DevOps portfelja u IBM-u. O DevOpsu smo već pisali u prijašnjim brojevima FYI-a. Ono što ovakav koncept može donijeti jesu zapanjujuće brojke kao npr. 30 puta češći deploy, 200 puta kraće vrijeme od commita do produkcije, 60 puta manje problema u razvoju… Za jasnije poimanje samog pojma DevOpsa sugerirao bih da pogledate odličan filmić na YouTubeu koji su  naše kolege snimili pod imenom DevOps (didaskalije: samo upišite u tražilicu devops croz i spomenuti filmić bi trebao biti pri vrhu).

Kako je CROZ pomogao?

IBM UrbanCode brand sadrži tri osnovna alata: IBM UrbanCode Build, IBM UrbanCode Deploy i IBM UrbanCode Release. Spomenuti alati omogućuju potpunu preglednost i kontinuiranost u samom razvoju, testiranju i puštanju sustava u produkciju po pravilima DevOps koncepta. Za MKB banku CROZ je odradio uspješno instaliranje i konfiguriranje IBM UrbanCode Deploy softvera. Nakon uspješne instalacije samog softvera u korisnikovo okruženje, odrađene su sljedeće aktivnosti:

  • Analiza deployment procesa u MKB banci
  • Identifikacija deployment artifakata i mjesta na kojem su oni pohranjeni
  • Definiranje komponenata aplikacije unutar UrbanCode Deploya
  • Definiranje i postavljanje svih potrebnih okolina unutar UrbanCodea
  • Definiranje i konfiguriranje deployment procesa za odabrane komponente
  • Testiranje deployment procesa

Osim instaliranja i konfiguriranja softvera, CROZ je odradio i konzultantske aktivnosti vezane uz pravilno korištenje svih mogućnosti i prednosti koje IBM UrbanCode Deploy kao rješenje nudi.

IBM Rational Integration Tester

U ovakvom procesu testiranje je od izuzetne važnosti. Rational Integration Tester samo je dio portfelja alata za testiranje u MKB banci te priča tek počinje poprimati obujam cjelokupnog projekta i suradnje između CROZ-a i MKB banke.

Rational Integration Tester GUI

Testiranje softvera je pojam koji je puno duže u IT krugovima od DevOps pojma, a sa svojim Rational testing portfeljem IBM je prisutan i prepoznat kao jedan od najkvalitetnijih vendora u ovom području što je bio dovoljan razlog da MKB banka odabere IBM-ova rješenja. Za potrebe testiranja u projektu zamjene core banking sustava MKB banka koristit će Rational Integration Tester, Rational Functional Tester, Rational Performance Manager i RQM (Rational Quality Manager). Rational Integration Tester je alat koji, kako mu i samo ime kaže, služi za testiranje svih mogućih integracija u kompleksnom okruženju. Kako se radi o projektu zamjene core banking sustava, možete pretpostaviti da je broj potrebnih integracija zaista velik, što podrazumijeva i veliki broj test caseova koji moraju biti provedeni.

U sklopu projekta CROZ je odradio instalaciju IBM Rational Integration testera i pripadajućeg IBM Rational Test Control Panel modula. Osim toga, CROZ je uspješno implementirao 9 test caseova različite razine kompleksnosti sukladno zahtjevu korisnika te pružio konzultantske usluge u samom korištenju softvera. Korisnik je dobio snažan alat za sve trenutne i buduće integracijske testove, ali i provjeru integracija u postojećem sustavu, što je dobar temelj za daljnju zamjenu core banking sustava. Kako zamjena cjelokupnog core banking sustava kod MKB banke još nije gotova, cijela priča s testiranjem svih dijelova sustava (integracije, funkcionalnosti, performanse) tek počinje, pa ne sumnjamo da je ovo tek početak jedne lijepe suradnje između Hrvatske i Mađarske i vjerujemo da ćemo uskoro imati još jedan članak koji će objediniti i ostale stavke iz Rational portfelja na ovoj priči.


Nakon što smo završili naš prvi zajednički projekt, mogu slobodno reći da je CROZ izvrstan partner. Od kada smo krenuli raditi, nismo se morali brinuti ni o čemu. Iskusili smo od vas jasnu komunikaciju, izvrsnu dokumentaciju i kvalitetu isporučenu na vrijeme. – Miklós Fábri, Direktor prodaje, Inter-Computer Group Hungary

Od samog početka suradnje s CROZ-om vidjeli smo profesionalan pristup. Vaši ljudi imali su svo potrebno znanje o DevOpsu i Rational alatima. Pomogli su nam da definiramo opseg projekta, instalirali su i konfigurirali alate, pomogli nam da implementiramo testne slučajeve i odgovorili na sva tehnička pitanja. Bilo je zadovoljstvo raditi s njima i radujem se produženoj suradnji. – Balázs Kvell, IT arhitekt i zamjenik voditelja tima core sustava, MKB banka

Tagovi:
Povratak