Blog

I've got sunshine on a Cloudy day

Razvoj softvera i izgradnja modernih IT sustava po Cloud Native principa trenutno je jedna od najvrućih tema u većini ozbiljnih IT pogona.
, 04.10.2018.

Mi iz CROZ-a smo prije nekoliko dana organizirali vrlo zanimljiv događaj u kinu Europa. I iako nismo gledali filmove, naziv događaja svakako zvuči kao iz filma: “Cloud Native & Integration – kako preživjeti transformaciju?” Baš zvuči kao nešto iz Transformera.

Razvoj softvera i izgradnja modernih IT sustava po Cloud Native principu trenutno je jedna od najvrućih tema u većini ozbiljnih IT pogona. Neki su od njih već započeli svoje transformacije, neki ih planiraju, a neki su još u fazi odmjeravanja i istraživanja. Put u Cloud Native svijet nije nimalo jednostavan, ali je itekako vrijedan istraživanja jer su unaprjeđenja koja u konačnici donosi enormna.

Na događaju smo predstavili prijateljsku i partnersku tvrtku Container Solutions. S uredima u Amsterdamu, Londonu, Berlinu i Zürichu, ekipa iz tvrtke Container Solutions prošla je u nekoliko proteklih godina kroz veliki broj Cloud Native transformacija u velikim klijentskim organizacijama. Njihov CTO Pini Reznik govorio je o najvećim rizicima s kojima se kompanije susreću pri Cloud Native transformaciji te objasnio koji to modeli, alati i organizacijske strukture povećavaju šanse za uspjeh.

Cloud Native principi donose i nešto drugačiji pogled na temu integracija, pa su CROZ-ovi stručnjaci Denis Jajčević, Ivan Krnić i Krešimir Musa objasnili kako platforme poput Apache Camela i Red Hat Fusea mogu pomoći na putu prema Cloud Native rješenjima. Također su pojasnili koju ulogu imaju API management platforme poput IBM API Connecta u modernizaciji i razbijanju legacy monolita.

S obzirom na to da smo napunili prostor, bilo bi pošteno da zaključke podijelimo i s onima koji nisu mogli doći. Možda se nećete složiti, no smatram da je ovih 5 zaključaka (uvijek mora biti neki broj) najvažnije. A sami ćete morati više istražiti o onima koji vas zanimaju.

A ako imate pitanja, nemojte se ustručavati nazvati me. Znam ljude koji znaju ljude…

  1. Što kompanije žele?

Brzo se usmjeriti na klijente, a da ništa ne strgate? Žao mi je, to neće ići. Kako biste pomaknuli granice, trebate eksperimentirati – a to obično znači da trebate potrgati i odbaciti neke stvari po putu. No postoji način da namjestimo vodopadni, agilni i cloud native model tako da postavimo kvalitetni DevOps sustav. Naravno da će boljeti jer zahtijeva i tehnički i kulturalni trud, ali nije li nam kao inženjerima u DNK-u da se konstantno razvijamo? Definirajte svoju viziju i natjerajte svoj stroj da proizvodi vrijednost kroz petlju nekoliko POC-eva.

Izvor: Container Solutions – “Zašto Cloud Native transformacija nije jednostavna?”

  1. Kako skalirati veličinu eksperimenta?

Prvo finalizirajte svoje „no regrets“ odluke, a zatim „big bets“. Prvo biste se trebali osvijestiti i skupiti iskustva sa svojim timom i korištenim tehnologijama kroz niz fokusiranih radionica, a tek se onda obvezati na velike stvari, nakon što ste već stekli razumijevanje procesa s no-regret potezima i zaštitom od rizika. Ako vam mikroservisna aplikacija radi na malom broju korisnika, to ne znači da radite dobru stvar – ili da radite stvari dobro. Nažalost, obično se tada obije u glavu.

Izvor: Container Solutions – “Zašto Cloud Native transformacija nije jednostavna?”

  1. Ne ostavljajte prijatelje za sobom!

Možda to liči na arhitekturalnu grešku, no sve se strane moraju poklopiti kako bi sve uspjelo. Pogledajte ovaj prekrasan graf. Zaista je divan. Iako sve kreće sa željom da izgradimo mikroservise, to je samo kap u moru koraka koje moramo napraviti kako bismo došli do cilja. Iako sve funkcionira zasebno, ne ostavljajte ništa za sobom.

Imajte na umu i da automatizacija i CI/CD idu ruku pod ruku. Kasnije nećete imati vremena za njih kada na red dođu poboljšavanje produktivnosti i poslovni zahtjevi.

Izvor: Container Solutions – “Zašto Cloud Native transformacija nije jednostavna?”

  1. Mogu li ESB i API platforme koegzistirati?

I gore su se stvari dogodile. Naravno da mogu. ESB platforme usmjerene su na upravljanje životnim ciklusom usluge, dok su API platforme dobre za API-centrično upravljanje. A kad smo već kod ESB-ova… U kontekstu Cloud Nativea pazite na to da provjerite koje platforme funkcioniraju kao distribuirani ESB, poput Apache Camela ili Red Hat Fusea. Ako vam je kontekst više SOA-centričan, razmotrite klasični ESB uzorak. Sami krojite svoje odijelo. Jeste li više klasični ili distribuirani fit?

Izvor: CROZ – “API i SOA – prijatelji ili neprijatelji?”

  1. Može li vam API gateway pomoći u razbijanju monolita?

Vrlo se često događa da kad vidite veliki monolit aplikacija/sustava/cigli/kamenja/drveta, ne znate što učiniti. Možda ga poželite prepisati, podijeliti, extractati ili pokušati udaviti. Ili jednostavno zažmiriti i oženiti ga, ako vam stvarno nedostaje vjere.

Često biramo udaviti zvijer. Djelomično zbog toga što volimo Martina Fowlera (pogledajte ovdje: https://www.martinfowler.com/bliki/StranglerApplication.html), ali i zato što je to dobar i jako pragmatičan način za obaviti to. API gateway je kao koncept vrlo koristan u ovakvim situacijama. Ako svoje logične API gatewaye namjestite na pravo mjesto u arhitekturi enterprisea, omogućit ćete dovoljno fleksibilnosti i upravljanja da bez opasnosti možete započeti daviti monolit. Zatim polako možete preseliti njegove dijelove u svoje novo cloud native okruženje.

Samo nam se javite, bit će nam drago da možemo podijeliti iskustvo. Ili dođite vidjeti Sama Newmana na našoj idućoj QED konferenciji u Malom Lošinju (svibanj 2019.!). Možemo zajedno diskutirati o cloud nativeu. Naši će prijatelji iz Container Solutionsa također biti tamo, naravno.

Izvor: CROZ – “Može li vam API pomoći razbiti monolite?”

NOTE: Ako vam se svidio ovaj sažetak, nemojte meni zahvaljivati. Zahvalite našim autorima što su podijelili svoja mišljenja.

Tagovi:
Povratak