Blog

Automatizacija na IBM mainframe računalima

Automatizirati se može gotovo sve, od najnižeg hardverskog nivoa pa sve do kompleksnih akcija na sustavu!
, 07.03.2018.

Koristite sve više hardverskih i softverskih resursa, količina infrastrukture vam se povećava, sustav postaje sve kompleksniji i zahtjevniji, dolazi do potrebe za puno istovremenih radnji na različitim područjima i u određeno vrijeme, nemate dovoljno ljudskih resursa, posao trpi… Vrijeme je da uvedete automatizaciju. Automatizirati se može gotovo sve, od najnižeg hardverskog nivoa pa sve do kompleksnih akcija na sustavu koje moraju biti izvedene u točno određeno vrijeme u ovisnosti o nekim drugim akcijama. Ovdje ćemo se pak pozabaviti automatizacijom na IBM mainframe računalima.

Mi u CROZ-u iskusni smo s automatizacijom z/OS mainframe okoline pomoću System Automation produkta. Iza nas su projekti automatizacije u rasponu od klasičnih z/OS okolina sa Db2 i CICS podsustavima, okolina s WebSphere podsustavima pa sve do SAP on z/OS i GDPS okolina. Ali krenimo redom.

Automatizacija mainframea

Ako koristite IBM mainframe onda vam za automatizaciju treba IBM System Automation for z/OS i IBM System Automation for Multiplatforms koji se koristi na Linux on Z okruženju. IBM System Automation produkt je za automatizaciju hardverskih i softverskih mainframe resursa i namijenjen je smanjenju administrativnih i operativnih zadataka.

IBM System Automation for z/OS je glavni proizvod za automatizirane operacije i visoku dostupnost u z/OS okruženjima. Automatizira hardverske i softverske poslove, od potpunog IPL sustava i isključivanja do individualnih podsustava. System Automation koristi IBM Tivoli NetView for z/OS koji pruža snažnu podlogu za automatizaciju, posebno u vezi upravljanja porukama. Kada System Automation otkrije podsustav koji ne funkcionira iz poznatog ili nepoznatog razloga, brzo može isti podsustav ponovno pokrenuti na istom sustavu ili na nekom drugom sustavu u sysplexu. Te su mogućnosti također temelj za rješenje za oporavak od katastrofe koje pruža IBM Geographically Dispersed Parallel Sysplex (GDPS). System Automation ne zahtijeva korisničke skripte za automatizaciju resursa na sustavu ili u sysplexu. Umjesto toga koristi politiku koja definira resurse, njihove atribute i odnose s drugim resursima u politici. Politika nema granica u pogledu veličine. System Automation upravlja resursima prema njihovom željenom statusu. To se naziva i ciljanom automatizacijom (goal-oriented).

Što je novo u System Automationu?

Lani je izdana nova verzija System Automationa V4.1.0 i uključuje niz jedinstvenih mogućnosti koje dovode do veće i robusnije razine automatizacije, a i pritom povećavaju produktivnost korisnika. Osim toga, krajem prošle godine isporučena su dodatna poboljšanja koja zaokružuju nove funkcije, a neke od njih su:

 • Core capabilities – New Hardware Support and Faster Problem Isolation
 • Key Productivity Capabilities – Suspend / Resume
 • Enterprise Usage – Cross Sysplex Automation
 • Modernization – Service Management Unite

Napokon, korisnici System Automationa sada imaju mogućnost koristiti i uslugu Service Management Unite (SMU). Service Management Unite je novo korisničko sučelje za automatizaciju resursa. Pruža web-bazirano grafičko korisničko sučelje koje je jednostavno i intuitivno te omogućuje korisnicima jednostavan odabir i postavljanje statusa automatiziranih resursa. U Service Management Unite postoje pojedinačne nadzorne ploče (dashboard) za različite zadatke, a korisnici se mogu lako kretati između njih. Na nadzornim pločama korisnici sve informacije u kontekstu istog zadatka nalaze na jednoj ploči u obliku tablice ili grafički, npr. topologiju. Pomoću kontekstnog izbornika korisnici mogu odabrati akciju u kontekstu odabranog izvora.

Više o novitetima u novoj verziji možete naći u odličnom članku na IBM blogu.

Naša iskustva pokrivaju:

 • Instalaciju i konfiguraciju produkta
 • Integraciju u postojeću okolinu ili izgradnju nove automatizirane okoline
 • Izgradnju i testiranje politike automatizacije
 • Integraciju s Tivoli nadzornim sustavima
 • Održavanje produkta i politike automatizacije u okviru CROZ Managed Services ponude
 • Edukaciju korisnika za rad s produktom

I za kraj podsjećamo:

 • Podrška za Tivoli System Automation for z/OS 3.4 istekla je 30.09.2017.
 • Podrška za Tivoli NetView for z/OS 5.4 istekla je 31.10.2017.
 • Podrška za Tivoli NetView for z/OS 6.1 ističe 30.09.2018.

Ako vam je potrebna pomoć prilikom migracije na više verzije, tu smo za vas.

Tagovi:
Povratak