Blog

Amsterdam je novi London

U rubrici Predstavljamo CROZ-ovce ovog puta donosimo priču o izvršnom direktoru naše podružnice u Amsterdamu.
, 11.12.2017.

Danac Martin Stenkilde stručnjak je koji je od srpnja član našeg tima, ali naša priča s njim počela je puno godina prije. Voli sve što vole Hrvati, od milja ga zovemo Vida i sretni smo što je postao pravi CROZ-ovac. U nastavku donosimo sažetak razgovora, a preporučamo i da pogledate videointervju (puno toga će vam biti jasnije).

 

Kako je sve to krenulo?

Povijest našeg odnosa s Martinom je malo duža. Zanimljivo je i da smo prije više od 10 godina radili na zajedničkom projektu, a bio je i gost na jednoj od prvih Quality in Enterprise konferencija, održanoj davne 2006. godine u Primoštenu. Nekako su se naši putovi dosta često isprepletali.

Za početak Vedrana ga je pitala je li nam se pridružio s dobrim namjerama ili da nam se osveti za to što je prilikom posjeta našoj konferenciji prije nekoliko godina skoro i poginuo. Naime u sklopu konferencije na miniškoli ronjenja Martin je zadužio bocu bez kisika. 🙂

Istina je da se Martin CROZ-u pridružio jer smatra da trenutačno imamo savršene predispozicije za rast i snažniji iskorak na strana tržišta. Zadnjih 10 godina radio je u IBM-u na mnogim projektima s CROZ-om. S obzirom na današnju situaciju u industriji gdje se odjednom događa svašta novo i zanimljivo, primjerice digitalne transformacije, Martin smatra da CROZ svojom veličinom, znanjem i iskustvom može puno više. Tu vidi i priliku za svoj osobni rast i doprinos ciljevima koje smo zacrtali.

Karijeru je započeo baveći se Rational brandom, a zadnje četiri godine u fokusu su mu integracije (API management, MQ, DataPower itd.). A sve se te tehnologije u posljednje vrijeme itekako isprepleću. Ispostavilo se da smo perfect match Martin i mi, i s tehničkog i s kulturološkog aspekta. 🙂

Zašto Amsterdam?

Svi se pitaju zašto smo ured otvorili baš u Amsterdamu, on Danac, mi Hrvati, radimo uglavnom u Njemačkoj i Velikoj Britaniji i otkud sad Nizozemska.

Martin je zbog posla već neko vrijeme živio u Amsterdamu, ali ono što je ključno kod odabira grada jest to što je Amsterdam izuzetno otvoren prema poduzetništvu i startupovima. Jako je dobro povezan sa svim svjetskim destinacijama, svi jako dobro govore engleski jezik i geografski je smješten na području koje nam je target. Imaju izvrsnu infrastrukturu koja olakšava poslovanje međunarodnim tvrtkama. Mnogi analitičari smatraju kako će Brexit dati šansu upravo Amsterdamu da preuzme poziciju Londona. Sve su to sasvim legitimni razlozi da upravo tamo otvorimo podružnicu.

Kako to Danci direktno odrade – prvo Martinovo pitanje Vedrani bilo je da malo pojasni prodajnu strategiju CROZ-a, s obzirom na trenutačnu situaciju i činjenicu da se i on pridružio našem timu. A u tom trenutku sve prekida poziv iz UK-a (čitaj između redaka: Vedrana je sretna jer Martina zove netko tko traži naše usluge. :))

“U trenutku kada se Martin pridružio našem timu poslali smo jasnu poruku ne samo tržištu nego i našim zaposlenicima da krećemo u osvajanje prestižnih zapadnoeuropskih tržišta. Dosad smo imali velikih i uspješnih projekata diljem Europe, ali vrijeme je da se popnemo nekoliko stepenica više, i u zemljama u kojima već radimo, ali i u onima za koje je sad Martin zadužen (Beneluks i Skandinavija). Naš je cilj u budućnosti raditi za strane klijente, ali u što je moguće većoj mjeri iz Hrvatske. Živimo u zemlji iz koje ne želimo otići (napomena Martinu da to ne znači da se on može doseliti J). Imamo zaista sposobne ljude i želimo im pružiti priliku da rade na zanimljivim projektima za strane klijente, posebno na projektima integracija, mikroservisa, DevOpsa i slično. Dosta smo samouvjereni i za razliku od mnogih uspijevamo pokoravati nove tehnološke valove. Konstantno učimo i sretni smo da si nam se ti pridružio jer znamo da ćemo dobiti uvid i jednu drugačiju perspektivu, i po pitanju stranih tržišta, ali i nas samih”, ispričala je Vedrana.

Martin o Hrvatima

Više je puta tijekom svog boravka Martin komentirao jednu zanimljivu stvar. Upoznao je mnoge Hrvate i ono što ga fascinira jest činjenica da smo u Hrvatskoj jaki, rječiti, borbeni i ljudi s čvrstim stavovima, izuzetnim tehničkim i komunikacijskim vještinama. Takve ljude je izuzetno lako zastupati i “prodati” stranim klijentima, pogotovo uz izvrsne reference koje imaju. A kad Hrvat dođe van, dogodi se transformacija – postaje skroman i tih. Njegova poruka svim CROZ-ovcima, ali i vama koji ovo čitate jest: “Budite to što jeste. Imate znanja i vještine kojima možete napraviti čuda. Skromnost ostavite doma i pokažite svijetu sve što znate!”

Tagovi:
Povratak